Publicat de: dudbuster | 12/11/2013

La mulţi ani!

vm

Dragii moşului, ca o avanpremieră pentru viitoarele schimbări, vom vorbi azi despre o specialitate militară a unor flăcăi tare dragi mie, date fiind curiozitatea specifică, mintea destupată şi sângele ce-l au în ei, trasul cu ochiu’ la rufele murdare ale vecinilor ruşinoşi nefiind la îndemâna oricui.

Cercetarea, căci despre ea este vorba, îndeletnicire militară la fel de veche precum războiul însăşi, reprezintă ochii şi urechile unei armate. Un comandant, de la divizie la companie, va dori întotdeauna să ştie ce are „în faţă”, cu cât eşalonul fiind mai jos în scara ierarhică, cu atât informaţiile necesare acoperind o plajă mai îngustă de scopuri, mijloace şi personal folosit.

Deoarece sateliţii, dronele, avioanele şi alte asemenea dihănii înalt tehnologizate pot fi înşelate destul de uşor (a nu se uita termenul rusesc de „maskirovka”), toate armetele din lume se bazează încă pe grupuri mici de specialişti, bine înarmaţi, invizibili, ce folosesc în general sofisticatul dispozitiv „Eyeball, Mk 1” sau, după cum e cunoscută în Armata Română, metoda ochiometrică.

Apărută iniţial în Finlanda, în timpul Războiului de Iarnă cu URSS-ul, conceptul modern de „cercetare” implică trasul cu ochiul prin patrule cu rază lungă de acţiune, dar şi atacuri în profunzime asupra liniilor de comunicaţie şi a depozitelor de materiale, ambuscade, raiduri, dirijarea atacurilor aeriene si a barajelor de artilerie, precum şi distrugerea unităţilor inamice rătăcite şi fragmentate.

Perfecţionat de americani în timpul războiului din Vietnam, când frunzişul junglei şi competenţa Vietcong-ului le asigurau invizibilitatea aproape totală împotriva ultra-tehnologizatei armate americane, conceptul de patrule de cercetare cu rază lungă a revenit în actualitate, nici un sistem de senzori neputând penetra plafonul triplu al junglei sau să discearnă între animalele cu două şi cu patru picioare. Cu toate că misiunile lor au fost considerate extrem de periculoase, coeficientul de eficienţă (400 de inamici ucişi la un cercetaş) le-a demonstrat utilitatea şi le-a asigurat un meritat loc permanent în organigrama armatei americane.

La 12 noiembrie 1859, domnitorul A.I.Cuza, prin Ordinul de Zi nr.83, a semnat actul de constituire a „Secţiei a II-a” din cadrul „Corpului de Stat Major General”, ca prim element organizat al cercetării Armatei Române.

Aşa că astăzi, de Ziua Cercetaşilor, urez Mullahului şi flăcăilor lui de la Brigada 61 VM, precum şi celorlalţi cercetaşi ai Armatei Române, „La Mulţi Ani!” din inimă!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: